keskiviikko 28. marraskuuta 2007

ihme vehnänjyvän muodossa


Olen ämmyrkäisenä ihmetyksestä. Miten olen onnistunut elämään yli neljä vuosikymmentä törmäämättä aiemmin kulinaariseen ihmeeseen nimeltä keitetty vehnänjyvä? Maistoin sitä ensimmäistä kertaa kuukausi takaperin Whole Foodsissa, täkäläisessä luomuruokauppaketjussa, missä sitä tarjoiltiin salaattipöydän osana. Maku oli hämmentävän hyvä. Jyvät tuntuivat suussa napakan pehmeiltä ja kuituisilta - maha hyrräsi kuin kermaa latkinut kissa lopun päivää. Ostin purkin jyviä kotiin ja eilen inspiroiduin sitten jyväruuan tekoon. Aikaa salaatin valmistukseen meni liotuksineen ja keittämisineen päivineen miltei puoli vuorokautta, mutta maku oli vaivan arvoinen.
Keitettyjä jyviä voi muuten mainiosti lisätä esim. leipätaikinaan tai tarjota riisin sijaan lisukkeena.

Vehnänjyväsalaatti

2 dl kokonaisia vehnänjyviä
5 dl kana- tai kasvislientä
kourallinen kuivattuja karpaloita (cranberries) tai rusinoita
2 dl kikherneitä
oliiviöljyä
1 tl currya
persiljaa tai tuoretta korianteria
suolaa
(marinoituja oliiveja)

Liota jyviä yön yli vedessä.
Huuhtele jyvät ja keitä ne kypsiksi n. 5 dl kana- tai kasvislientä. Aikaa tähän kuluu n. 1,5 – 2 tuntia. Kypsät jyvät ovat pulskeita, pehmeitä ja irtoinaisia, muttei missään tapauksessa puuromaisia.
Jyvien kiehuessa liota karpaloita/rusinoita hetki tilkassa vettä, pilko sitten halutessasi pienemmiksi paloiksi.
Kun jyvät ovat kypsiä lisää joukkoon kikherneet 2-3 minuutiksi. Valuta keitinvesi pois. Lisää jyvien ja kikherneiden joukkoon karpalot/rusinat, n. 3 ruokalusikallista oliiviöljyä, currya maun mukaan, suolaa ja persiljaa t. korianteria. Itse nakkasin mukaan vielä desin verran valkosipuli- ja yrttimarinoituja oliiveja kun niitä sattui jääkapissa olemaan.
Tarjoile jyvät joko lämpimänä tai kylmänä vihreän perussalaatin kera.

Ei kommentteja: