keskiviikko 28. marraskuuta 2007

kalkkuna vieköön



Kiitospäivä tuli ja meni. Söimme luomukalkkunaa, josta muuten tuli siivottoman hyvää! Tässä resepti, jos vaikka joku intoutuu jouluna paistamaan lintua kinkun sijaan.

Kalkkuna (meidän oli 5 kg ja syöjiä saman verran)
200 g suolatonta voita + 100 g voitelemiseen paiston aikana
runsaasti tuoretta timjamia
5 valkosipulinkynttä tai enemmän
juureksia: perunaa, juuriselleriä, porkkanaa yms. sievinä paloina 1,5 l verran, lisäksi kuivattua rosmariinia, suolaa ja oliiviöljyä
sormisuolaa tms.

Kuori ja paloittele juurekset ja nosta muovikippoon. Lorauta päälle desin verran öljyä, ruokalusikallinen merisuolaa ja runsaasti rosmariinia. Sekoita ja kaada kalkkunankokoiseen leivinpaperilla suojattuun paistoastiaan. Silppua n.1 dl timjamia ja sekoita voihin (200 g). Purista valkosipuli joukkoon ja sekoita uudelleen.
Huuhtele ja taputtele lintu kuivaksi. Poista ennen huuhtelua vatsassa mahdollisesti olevat roippeet jotka laitat kattilaan kastiketta varten. Leikkaa tai sahaa linnun selkäranka irti sen molemmilta puolin ja laita ranka roippeiden joukkoon kattilaan. Paina lintu selän kohdalta perhosmaiseen kasaan ja kohota varovaisesti nahka kauttaaltaan niin, että saat timjamivoisekoituksen leivitettyä suurpiirteisesti nahan ja lihan väliin. Tärkeintä on, että voi sulaessaan pääsee rintapaloihin ja koipiin jotka helposti kuivuvat ja/tai jäävät mauttomiksi. Pistä paistomittari linnun paksuimpaan kohtaan.
Nosta kalkkuna juuresten päälle, voitele voisulalla ja nosta lämpimään uuniin,
Paista kalkkunaa ensiksi puoli tuntia 200 asteessa ja laske lämpö sitten 175. Varaa paistoaikaa kunnolla, meidän lintumme muhi uunissa lähes 2,5 tuntia. Voitele säännöllisin väliajoin.
Anna kypsyneen kalkkunan vetäytyä puoli tuntia foliohupun alla. Paloittele liha ja aseta tarjoiluvadille. Nosta juurekset reikäkauhalla omalle vadilleen ja pidä ne lämpiminä uunissa kunnes kalkkuna on tarjoiluvalmis. Huom. Liha on paiston jlk suolaton,eli ripottele suola päälle t. nosta sirotin pöytään.

Kastikkeen tein suurin piirtein näin: Roippeiden päälle vettä niin että peittyvät, sekaan porkkana, sipuli, maustepippureita ja laakerinlehtiä. Anna porista hiljaa 1 tai enemmän, lisää vettä tarvittaessa. Siivilöi roippeet pois ja kiehauta kastikepohja kasaan = n. 3 dl. Sekoita maizenaa (tarkista suhde paketista) 1,5 dl ruokakermaa ja suurusta kastike. Lisää suola ja hiukan mustapippuria, ehkä hippu timjamia. Loraus sherryä ei tekisi pahaa, mutta meillä sitä ei löytynyt.

Lisäksi syötiin puoli litraa keitettyjä vihreitä papuja (keittoaika n. 5-10 min) jossa loraus oliiviöljyä ja 2 puserrettua valkosipulia. Mmm!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Ihan tuli vesi kielelle reseptiä lukiessa! Jos saa udella niin mistä olet saanut hankittua luomu kalkkunan?

Joulua odotellessa,

Anna K.

Pekka kirjoitti...

Hei,

mistä ihmeestä onnistuit Suomessa löytämään luomu kalkkunan?