lauantai 10. marraskuuta 2007

Latva-artisokkaa voisulassa sitruunapedillä









No niin, latva-artisokan kohdalla neuvottelin Bonniers kokbokin kanssa ja inspiroiduin seuraavaan:

1 artisokka per hlö
yksi reilunkokoinen sitruunasiivu per artisokka
puuvillalankaa sitomiseen
iso kattila, runsaasti vettä, 2 tl suolaa per litra vettä
Dippikastike:
voisulaa (tähän voi halutessa tirauttaa pari kyyneltä sitruunaa)


Aika helppoa:
Lyö voimaa käyttäen nyrkillä sokan varsi irti, pidä huolta että kaikki kuitujuuret irtoavat. Leikkaa n 2 cm pois sokan päästä. Sido paksu sitruunanviipale jokaisen sokan alle vähän niin kuin paketoisit joululahjaa (katso kuvaa).
Kiehauta suolavesi ja lisää sokat. Anna kiehua koosta riippuen 40-45 minuuttia. Testaa kypsyys: jos lehti irtoaa hanakasti 40 min kohdalla on artisokka kypsä, jos ei niin anna kiehua vielä jokunen minuutti ja toista testi. Irrota sitruuna ja lanka artisokista ja asteta sievästi tarjoilulautaselle.
Sokkien kiehuessa sulata voi, kaada tarjoiluastiaan ja tarjoile kuumana dippikastikkeena.
Sokat syödään näin: irrota lehti, dippaa se voisulaan ja vedä kasvisliha (?) lehden paksummasta päästä hampain. Heh, ei tässä nyt vatsa täyty, mutta ei se ole tarkoituskaan (kts. seuraava kohta).

HUOM: Tämä on alkuruoka. Pääruokana tarjosimme aitoa italialaista risottoa ja grillattuja katkarapuja, resepti seuraa myöhemmin.

Viiden hengen perheeseemme latva-artisokat upposivat seuraavanlaisesti:
6-v, kuumeessa: yäks
14-v : hm, ok
16-v: herkullista
2 x aikuinen: ihanaa!

Eli vetäkääpä nyt tästä sitten jonkinlainen johtopäätös...

Ei kommentteja: